Leidinggeven is communiceren

Ik las een studie die scheef dat communicatievaardigheden de belangrijkste vaardigheid voor leiders is. Je kunt nog zo slim zijn, nog zo veel diploma’s, als je niet optimaal communiceert, dan wordt leidinggeven moeilijk. Dat was de strekking.

Eigenlijk heel toevallig raakte ik verzeild op een demonstratie bijeenkomst van Toastmasters. Ik was enorm onder de indruk van die bijeenkomst, van de professionele begeleiding en organisatie van de bijeenkomst, van de gastvrijheid van de leden van Toastmasters. En de kracht van de sprekers. Direct ben ik lid geworden.

Ik leerde mijn presentaties werkelijk een boost te geven. Klanten zijn onder de indruk van mijn speeches, presentaties en mijn uitstraling als leider tijdens workshops die ik begeleidde. Ik kreeg daardoor van mijn klant een uitnodiging namens hen op conferenties te spreken en evenementen te organiseren. Ik ontdekte dat het programma van Toastmasters niet alleen over beter presenteren gaat. Het gaat om luisteren, feedback geven, verantwoordelijkheid nemen. Allemaal leiderschapsvaardigheden. Toastmasters bleek een leiderschapstrack te hebben, vele leiderschapsoefeningen, en trainingen voor bestuursfuncties op diverse niveaus. Ik ontdek nieuwe aspecten van leiderschap en breng die in mijn werk weer in de praktijk. Toastmasters heeft van mij een betere leider gemaakt. Daarvan ben ik overtuigd.

Jan is IT projectmanager, was onder andere voorzitter van Het Sprekersgilde, en is trainer bij Toastmasters officers training, oprichter van Amersfoort Toastmasters, en Area govenor 2012-2013.