10 Tips voor spreken in het openbaar

Een beetje zenuwachtig voor het geven van een speech of een presentatie is gewoon en zelfs goed, maar te veel zenuwen kan erg hinderlijk en storend zijn. Hier zijn een aantal tips hoe u uw zenuwen de baas te blijven en voor een betere presentatie:

1. Ken uw materiaal. Kies een onderwerp waarin u geïnteresseerd bent. Zorg dat u er meer van weet dan u van plan bent in uw toespraak op te nemen. Gebruik humor, persoonlijke verhalen en maak gebruik van spreektaal – op die manier vergeet u niet snel wat u wilt zeggen.

2. Oefenen. Oefenen. Oefenen! Repeteer hardop en het liefst met alle apparatuur die u van plan bent te gebruiken. Pas uw presentatie aan wanneer dat noodzakelijk is. Maakt u zich bewust van eventuele stopwoordjes die u gebruikt en probeer dat onder controle te krijgen. Oefent u met een stopwatch en zorg voor wat extra tijd voor onverwachte dingen.

3. Maak kennis met uw publiek. Begroet een aantal van de mensen in het publiek wanneer ze arriveren. Het is makkelijker om voor een groep vrienden en bekenden te spreken dan voor een groep vreemden.

4. Maak kennis met de ruimte. Kom vroeg, loop rond op het podium en in de zaal. Oefen het gebruik van de microfoon en de eventuele visuele hulpmiddelen en audio installatie.

5. Ontspan. Begin door uw aandacht op het publiek. Dat werk kalmerend en helpt u uw zenuwen de baas te worden. Pauzeer even, glimlach en tel tot drie voordat iets zegt. (“Eenentwintig, tweeëntwintig, drieëntwintig – pauze – begin.). Zet uw nerveuze energie om in enthousiasme.

6. Stelt u zichzelf voor dat u uw presentatie geeft. Stel uzelf voor dat u uw presentatie geeft, met een luide, duidelijke en overtuigende stem. Stelt u zich het applaus van het publiek voor – het zal uw zelfvertrouwen versterken.

7. Bent u er bewust van dat mensen willen dat u zult slagen. Het publiek wil graag dat u interessant, motiverend, inspirerend, informatief en onderhoudend bent. Het publiek steunt u!

8. Verontschuldig u niet voor uw zenuwen of problemen – het publiek valt het waarschijnlijk niet eens op.

9. Concentreert u zich op uw boodschap. Let niet op uw zenuwen en concentreert uw zich op wat u wilt vertellen, uw boodschap en uw publiek.

10. Doe ervaring op. Uw presentatie zal in de eerste plaats uw persoonlijkheid en deskundigheid moeten onderstrepen. Door uw ervaring werkt u aan uw zelfvertrouwen en dat is de sleutel voor een effectieve presentatie. Een Toastmasters club kan u helpen in een veilige en vriendelijk omgeving ervaring op te bouwen.

Toastmasters groepen ontmoeten elkaar op verschillende plaatsen in het land. Het maakt niet uit waar je woont of werkt, er is waarschijnlijk ook een groep bij u in de buurt.

(Originele tekst: www.toastmasters.org)